Over de Belgische Tripel en 9 varianten die je echt eens moet proeven!

DE GESCHIEDENIS VAN DE TRIPEL

De klassieke Belgische Tripel, wie kent hem niet. In 1932 werd in Brasschaat, België de eerste tripel op de markt gebracht, de Witkap Pater Tripel. in 1936 kwam de Trappistenbrouwerij van Westmalle met een eigen tripel (toen nog onder de noemer Superbier). Het duurde tot 1956 voordat Westmalle dit bier Tripel ging noemen. De Westmalle Tripel is sindsdien uitgegroeid tot dé stijlicoon en behoort nog steeds tot de meest gewaardeerde tripels. Anders dan je wellicht zou vermoeden is de tripel dus nog helemaal niet zo oud.

KENMERKEN VAN EEN TRIPEL

Maar wat is een Tripel nu precies? Er zijn verschillende verhalen over de term Tripel. Met een blond bier als basis wordt vaak gesuggereerd dat er driemaal zoveel grondstoffen worden gebruikt om een Tripel te brouwen. Een Dubbel bier zou dan tweemaal de hoeveelheid grondstoffen nodig hebben en een Quadrupel zelfs viermaal.
In veel gevallen gaat deze formule niet op, hoewel er wel in toenemende mate (Blond-Dubbel-Tripel-Quadrupel) een intensiever brouwproces (met een veelvoud aan mouten) voor nodig is om deze klassieke bieren te brouwen.
Een andere beredenering is dat de Tripel refereert naar het alcoholpercentage. Een blond bier weer als basis met vervolgens de Dubbel, Tripel en Quadrupel in toenemende mate van alcohol.

Wat kenmerkt een tripelbier dan eigenlijk? Door de methode van brouwen (bovengistend) en de hoeveelheid mout en suiker (glucose) ontstaat een sterk bier (ongeveer 7-10%) met een moutige zoete smaak en bittere afdronk. Het aroma bevat vaak veel fruit tonen. Door middel van toevoeging van kruiden (koriander, kruidnagel, kardemom, hop) wordt het bier optioneel meer in balans gebracht. Het resultaat is een sterk doordrinkbaar bier met een complexe smaak.

HET AANBOD AAN TRIPELS

Naast de Westmalle Tripel zijn er in de afgelopen jaren veel andere populaire tripels op de markt gebracht. Zo is de Tripel Karmeliet van Brouwerij Bosteels op dit moment 1 van de meest gedronken speciaalbieren in Nederland. Andere bekende tripels komen van Leffe, LaTrappe, St.Bernardus en Straffe Hendrik. Bekijk hier een lijst van ruim 100 Belgische tripels.

De meeste supermarkten liggen er inmiddels vol mee en dat is natuurlijk superhandig, maar hoe leuk is het om ook eens een nieuwe tripel te ontdekken, naast de bekende klassieke Belgische Tripel. VanVoorne Speciaalbieren heeft ook de tripels die je niet overal tegenkomt. Ontdek ze in de Tripelbox 9! Een mix van bekende en wellicht nog minder bekende bieren. Een ding staat vast, ze zijn alle 9 erg smaakvol, ieder met een eigen karakter en stijl. Bestel de box snel en geniet van deze heerlijke bieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×